Modules

Bedrijfsmanagement

Een transportondernemer moet van alle markten thuis zijn. Hij zal een keuze moeten maken over de ondernemingsvorm. BV? Of toch een VOF? Eenmanszaak?

Hij moet weten wat de belastingdienst van hem verwacht. Hij moet weten hoe hij zijn dienst in de markt zet. Hopelijk krijgt hij niet te maken met een faillissement van een klant. Maar als het voorkomt, dan is het handig als hij hier ook wat verstand van heeft!

En dan hebben we het nog niet over zekerheidsrechten, het merkenrecht, BUMA/STEMRA, en allerlei andere regeltjes waar hij rekening mee moet houden.

 

Personeelsmanagement

Een transportondernemer die met personeel gaat werken, krijgt met veel aspecten te maken.

Sociale verzekeringen, personeelsbeleid, arbo, arbeidstijdenwet, rijtijdenwet, planning, leidinggeven, arbeidsovereenkomsten, de CAO, kortom teveel om op te noemen.

Je krijgt ook naslagwerken tijdens het examen. Dit zijn onder andere de CAO en het Arbeidstijdenbesluit Vervoer.

Wegvervoer 1

Vakkennis. Daar draait het om bij deze module.

Hoe krijg ik toegang tot de markt? Welke voorwaarden moet ik als vervoerder hanteren? Hoe maak ik de juiste keuze als ik een vrachtauto ga kopen? Met welke wetten krijg ik allemaal te maken? Wat mag en wat mag niet? Welke organisaties zijn er allemaal? Wie mogen mij allemaal controleren? Met welke documenten moet ik allemaal rekening houden als ik buiten de EU ga rijden?

Tijdens het examen krijg je naslagwerken zoals de Wet Wegvervoer Goederen en de zogenaamde Landendocumentatie.

Wegvervoer 2

Hoe maak ik de juiste keuze als ik een vrachtauto ga kopen? Waar moet ik allemaal aan denken als ik transporten ga plannen? Hoe moet ik met lading omgaan? Met welke wetten krijg ik allemaal te maken? Wat mag en wat mag niet? Welke organisaties zijn er allemaal? Wie mogen mij allemaal controleren? Wat als ik met gevaarlijke stoffen ga rijden? En met levend vee? Of afval?

Tijdens het examen krijg je naslagwerken zoals de Wet Wegvervoer Goederen en de zogenaamde Landendocumentatie.

 

Calculatie

Rekenen, rekenen, rekenen. Een ondernemer die rekent, die blijft!

Je kunt pas een prijs aan je klant afgeven als je weet wat je kostprijs is. Dus je leert hoe je een goede kostprijsberekening kunt maken. Niet alleen om je vraagprijs te bepalen, maar ook om een juiste keuze bij aanschaf te kunnen maken. Of om een goede nacalculatie te maken en op basis daarvan beslissingen te kunnen nemen.

Misschien wel de belangrijkste module, want uiteindelijk willen we allemaal een beetje winst maken, niet dan?

Financieel management

Ouderwets dubbel boekhouden. Tegenwoordig zijn er erg mooie boekhoudpakketten die ons veel vervelend werk uit handen nemen. Simpel alle bonnetjes in de schoenendoos doen en naar de boekhouder brengen is natuurlijk ook een oplossing.

Toch moet de ondernemer weten wat er gebeurt. Hoeveel omzet heb ik? Hoe hoog zijn mijn kosten? Waar kan ik bezuinigen? Zomaar een paar vragen die je alleen kunt beantwoorden als je financiële administratie op orde is.